Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Оптимизмът продължава да владее европейските борси

Начело на ръстовете бе секторът на застраховането, като само книжата в здравеопазването не можаха да преминат на зелена територия

Оптимизмът продължава да владее европейските борси

Снимка: Getty

Оптимизмът продължава да владее европейските пазари и в сряда. Водещите индекси в Европа завършиха борсовата сесия със силни ръстове, обнадеждени от продължаващото отваряне на икономиката на Стария континент, което успя да компенсира притесненията заради продължаващите протести в САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 2,4%. Начело на ръстовете бе секторът на застраховането, като само книжата в здравеопазването не можаха да преминат на зелена територия.

Германският бенчмарк DAX приключи сесията с ръст от 3,77%, а френският CAC с повишение от 3,3%. Британският измерител FTSE напредна с 2,4%.

Инвеститорите навсякъде по света продължават да следят продължаващите масови протести в САЩ след смъртта на Джордж Флойд – невъоръжен чернокож, убит от полицай. В град Ню Йорк в сила е вечерен час, който ще продължи до края на седмицата, въпреки че протести има и въпреки ограничението.

По-рано днес стана ясно, че икономическата активност в еврозоната бележи ръст, въпреки че продължава да се свива. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI  нараства от 13,6 пункта през април до 31,9 пункта през май. Въпреки това остава далеч от прага от 50 пункта, който разделя свиването от разширяването.

Акциите на германския превозвач Lufthansa поскъпнаха с близо 8% в сряда, въпреки че компанията отчете нетна загуба от 2,1 млрд. евро за първите три месеца от годината.

По-рано днес модното издание WWD съобщи, че френската група за луксозни стоки LVMH се колебае за придобиването на американския бижутер Tiffany & Co. за 16,2 млрд. долара заради коронавирусната пандемия и несигурната ситуация с протестите в САЩ. Акциите на LVMH поскъпнаха с 2,2% по време на сесията.

Акциите на автомобилопроизводителя Renault също увеличиха стойността си с над 10% в сряда, след като Goldman Sachs увеличи рейтинга на компанията до „купувай“, посочвайки промяната във фокуса й към печалба, а не растеж.

На обратния полюс бяха книжата на шведската компания за лъчетерапия Elekta, които поевтиняха с 6,7%, след като нейният президент и главен изпълнителен директор Ричард Хаусман подаде оставка.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Европейските борсови индекси затвориха сесията на зелена територия